Σύγκριση Θυσάνων Plissoft vs Tuxedo

Επειδή πολλά από τα μέλη του φόρουμ  είχαν αιτήματα και απορίες, ο φίλτατος Tony έκανε το απόλυτο συγκριτικό θυσάνων Plissoft vs Tuxedo+, και σαν μπόνους παραθέτει  και κάποια tips με μερικές custom εργασίες του.

Παρουσίαση του θυσάνου Tuxedo στα 24mm

 

Tuxedo 24mm

Στις δύο παρακάτω φωτογραφίες που (είναι ίδιες) στην μία βλέπουμε τον θύσανο χωρίς και στην άλλη με διαστάσεις.

Tuxedo 24mmΣυνήθως οι διαστάσεις που ξέρουμε είναι, το μήκος του θυσάνου (A) και η διάμετρος του (B), υπάρχει όμως και μια τρίτη διάσταση το ύψος της κόλας

Tuxedo 24mm

(C). Αξίζει να αναφερθεί ότι, πολλοί κατασκευαστές μετράνε το ολικό μήκος του θυσάνου μαζί με την κόλα (A) ενώ άλλοι μετράνε το ολικό χωρίς την κόλα (C) [τάπα] αυτό δημιουργεί κάποια θέματα,γιατί η διάσταση (C) είναι στάνταρ και δεν μπορούμε να την παρακάμψουμε,με απλά λόγια η ολική διάσταση εδώ είναι, 68.41mm (A) A+C και για άλλους 61.83mm,  AC.

Η διαφορά είναι το C που όπως βλέπουμε στην  φωτογραφία αριστερά, είναι 6.58mm έτσι πρέπει να ρωτάμε τον κατασκευαστή πως μετράει τον θύσανο, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Στην φωτογραφία δεξιά  βλέπουμε ότι το Knot (B) είναι ακριβώς 24mm, και μόνο σε αυτό το σημείο, αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τον θύσανο με την λαβή, και στο τελείωμα της, ξεπερνάμε τα 24mm, είναι αυτό που αναφέρουμε συχνά, και το λέμε “tricky”.

Μερικά πινέλα για σύγκριση

Από αριστερά προς τα δεξιά,λαβή χειροποίητη δική μουKent Infinity SilvertexOmega S10065RazorRock Plissoft – λαβή χειροποίητη από Dc shaving (Daniel Clevenger) in The Abyss, απλά πινέλα για να δούμε τις λαβές,


Με τους θυσάνους, και τα διαφορετικά shapes Fan/Bulb.

Η λαβή

ακρυλική βάση πινέλουακρυλική βάση πινέλουακρυλική βάση πινέλου

Αυτή η λαβή ήταν από τις πρώτες μου προσπάθειες σε ακρυλικό, το blank αγοράστηκε από φίλο και το σχέδιο είναι κάπου από το δίκτυο που του άρεσε (όχι δικό μου) δεν είναι κάτι σπουδαίο,αλλά είπα να δοκιμάσω για ξεσκούριασμα.

Οι διαστάσεις

Διαστάσεις λαβήςΔιαστάσεις λαβής

Οι διαστάσεις είναι για τα γούστα του φίλου μου, με κοντή/χοντρή λαβή που έγινε για άλλο θύσανο, μέχρι να δει τον Tuxedo, όποτε έγινε διάνοιξη εσοχής από 22 στα 24mm Knot και από 10 στα 12mm inner depth, συνολικά οι λαβές ήταν δύο με μικρές αποκλίσεις στο σετάρισμα.

Έτοιμα

Με τον θυσανό
Αφού προηγήθηκαν δοκιμές από τους κατόχους τους, πριν την κόλληση του θυσάνου και για το τελικό ok του setup.

Τροποποιώντας την λαβή DC



Η DC λαβή ήρθε με 10mm, την τροποποίησα από 10 στα 11.41mm inner depth,o σκοπός μου ήταν να μην ξεπεράσω τα 57mm loft και το σετάρισμα να είναι ίδιο με το Plissoft, πάνω από τα 57mm δεν μπορώ να σημαδέψω/διαχειριστώ τον θύσανο.


Η λαβή του Daniel είναι από ρητίνες υψηλής συμπύκνωσης, και ανώτερη ακόμα και από Wolf Whiskers και σαφώς YMMV πάντα, οι φωτογραφίες επάνω είναι με καλό φωτισμό και ημέρα, την νύχτα οι φωτογραφίες την αδικούν.

Έτοιμο και το DC


Αυτό είναι το δικό μου…

και αυτό του φίλου μου, και στα δυο έγιναν πολλές δοκιμές και μετρήσεις με ακρίβεια χιλιοστού, στο πινέλο δεξιά προστέθηκε βάρος (νόμισμα δίευρο) στην είδη βαριά λαβή του αυξάνοντας έτσι και την αξία του κατά 2€… 😀

Επάνω το λογότυπο του Daniel το οποίο είναι μεταλλικό και πλαστικοποιημένο, όσο και αν έψαξα να βρω ατέλεια στην λαβή, δεν βρήκα, απλά εξαιρετική.

Και οι δύο θύσανοι πλάι πλάι,με τον Plissoft σαν reference.

Plissoft vs Tuxedo

Αν και δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία , το αισθάνεσαι, με την ίδια πίεση το Plissoft έχει τερματίσει στο splay και δεν μπορεί να ανοίξει άλλο, ένεκα glue_bump* αντίθετα ο Tuxedo έχει κι άλλο.


Εδώ φαίνεται το “μανιτάρι”, το (κάτω μέρος) του Tuxedo, ότι έχει μεγαλύτερη διάμετρο.


Εδώ βλέπουμε την “ομπρέλα”, το (πάνω μέρος) του Tuxedo, έχει καταπιεί κυριολεκτικά τον Plissoft.


Τα δύο αγαπημένα μου πινέλα.

pilsoft vs toxedo

Και μια λήψη από πάνω, οι διαφορές οπτικά δεν είναι μεγάλες. Το άσπρο του Tuxedo ξεγελά το μάτι και υπόψιν ότι στην φωτογραφία αυτή δεν έχει βραχεί ποτέ ο θύσανος του. Στην πράξη όμως οι διαφορές είναι πολλές, με τον Tuxedo να είναι μπροστά σε όλα τα σημεία, μπορεί η σύγκρισή τους να μην φαίνεται δίκαια, λόγω του μικρού κόστους για το Plissoft, άλλωστε το vs αυτό ήταν “ατελές”, το υπόλοιπο είναι όταν βραχούν οι θύσανοι, τότε αλλάζουν τα πράγματα, πάντα υπέρ του Tuxedo, σαφώς το Plissoft είναι από τα φθηνότερα και καλύτερα συνθετικά, τα χαίρομαι και τα χρησιμοποιώ και τα δύο, περισσότερο από πανάκριβα πινέλα που περιμένουν υπομονετικά μια γιορτή μια σχόλη, αλλά είπαμε εχθρός του καλού το καλύτερο, και πάντα YMMV.  🙂

Glue_bump

Είναι η κόλα του θυσάνου, που όμως προεξέχει πολύ πιο πάνω από την λαβή, χρησιμοποιείται σε θυσάνους που είναι πολύ floppy και που δεν μπορούν να έχουν backbone.
Στην παρακάτω φωτογραφία που είναι από το διαδίκτυο, βλέπουμε την εγκάρσια τομή ενός θυσάνου και την κόλα να ανεβαίνει πιό πολύ στο κέντρο του θυσάνου ενισχύοντας έτσι την κορυφή. Το Plissoft δεν έχει τέτοιο glue bump, δεν είναι τριγωνικό το σχήμα αλλά τετράγωνο.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.