Agua brava bottle

Agua brava aftershave της Antonio Puig

Τι μετράει στο ξύρισμα;

Ας μιλήσουμε λίγο για τα πράγματα που μετράνε στο ξύρισμα για κάποιον που ξυρίζεται παραδοσιακά.

  1. Το setup
    Τα υλικά δηλαδή που θα χρησιμοποιήσει για να ξυριστεί σε hardware και software.
  2. Η διαδικασία
    Η ιεροτελεστία του ξυρίσματος.
  3. Το αποτέλεσμα, το πόσο καλά ξυριστήκαμε
  4. Η απόλαυση του αποτελέσματος.
    Το post shave που λέμε ή αλλιώς η μεταξυριστική αίσθηση.

Εμείς θα μιλήσουμε για το μετά. Μιας που θα δούμε ένα από τα λίγα vintage aftershave που έχουν αντέξει στον χρόνο και την αγορά.

Agua brava aftershave

Λίγη ιστορία…

Το Agua brava είναι μία δημιουργία της δεκαετίας του ’60 (τέλη). Δημιουργοί του αρώματος αυτού είναι οι Rosendo Mateu και Marcel Carles και η Antonio Puig το λάνσαρε στην αγορά. Ενώ το μπουκαλάκι το σχεδίασε ο André Ricard.

Ο Rosendo Mateu, έχει δημιουργήσει αρώματα για οίκους όπως ο Paco Rabanne αλλά και για λογαριασμό ονομάτων όπως Nina Ricci και Antonio Baderas.

Για τον Marcel Carles δεν μπόρεσα να βρω κάτι. Με το μόνο άρωμα που ασχολήθηκε ήταν το Agua brava.

Ο André Ricard είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος εκτός από βιομηχανικός σχεδιαστής, είναι συγγραφέας και λέκτορας.

Τέλος ο Antonio Puig είναι μία μεγάλη ιστορία. Ο ίδιος ο δημιουργός της ομώνυμης τότε εταιρίας πλέων δεν είναι στην ζωή (1979). Την θέση του κρατούν οι απόγονοι του. Μία οικογενειακή εταιρία κολοσσός πλέων με την ονομασία (απλά) Puig, που αξίζει μία δικιά του ξεχωριστή καταχώρηση. Απλά να πούμε έτσι για την ιστορία ότι το 2010 η puig είχε το 7,6 % της παγκόσμιας αγοράς των αρωμάτων. Ενώ το 2005 είχε το 3,5. Φοβάμαι να δω τα τωρινά ποσοστά.

Μπουκαλάκι

Το σχήμα του μπουκαλιού του Agua brava παρομοιάζει (εμένα τουλάχιστον) με τα παλιά φλασκιά που χρησιμοποιήθηκαν για το γέμισμα των τουφεκιών με πυρίτιδα.

Σαφώς κομψότερο. Το ξύλινο βιδωτό καπάκι πήρε την θέση του μικρού μεταλλικού σωλήνα που θα γέμιζε το τουφέκι με πυρίτιδα. Προσωπικά το βρίσκω πολύ όμορφο και κομψό.

Ένας φίλος είπε ότι είναι αντίγραφο από τα μπουκάλια μπράντι…
Και νομίζω πως τελικά θα συμφωνήσω με αυτόν…

Ένα είναι σίγουρο, είναι ένα μικρό “κόσμημα” στην βιτρίνα με τα αρώματα/aftershave μου.

Το άρωμα

Πως θα μπορούσε να περιγράψει ένα σχετικά πολύπλοκο άρωμα σαν το agua brava;
Με λίγα λόγια είναι ένα φρέσκο ξυλώδες chypre άρωμα όπως περιγράφεται σε ένα γνωστό site που ασχολείται με αρώματα.
Στην δικιά μου μύτη τώρα.

Έχει νότες εσπεριδοειδών, αλλά και νότες πεύκου και γαρύφαλλου (το μπαχαρικό αλλά και “φρέσκου”). Επίσης βρύα (oak moss) αλλά και λεβάντα.

Σε τελική ανάλυση το βρίσκω, κλασσικό. Σαφώς παλιακό κατά κάποιο τρόπο ξεπερασμένο αν το συγκρίνουμε με τα τωρινά ανδρικά αρώματα. Παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως έχει αντέξει μέχρι τώρα και αν δεν το αποσύρει η εταιρία το βλέπω να αντέχει για πολλά χρόνια ακόμα. Απλά γιατί είναι ένα πραγματικά ωραίο άρωμα.

Διάρκεια

Το agua brava στην aftershave έκδοσή του, στο δικό μου δέρμα αντέχει αρκετά σε σύγκριση με άλλα. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να παίρνω βαθιές ανάσες μετά από 8-9 ώρες και να προσπαθώ να απολαύσω τις τελευταίες του ανάσες.

Εν κατακλείδι

Προσωπικά δηλώνω λάτρης της agua brava. Ίσως να μην είναι “γυναικομαγνήτης”, αλλά δεν νομίζω πως θα περάσεις απαρατήρητος. Είναι ένα άρωμα που μου αρέσει και πρωτοστατεί σε πολλά μου ξυρίσματα.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.