Rex ambassador adjustable

Πλήρες Review της Rex Supply Co – Ambassador adjustable

Ένα από τα μέλη μας, μετά από αρκετό καιρό, αιτημάτων αλλά και αποριών από άλλα μέλη της κοινότητάς μας μας, επιτέλους κατάφερε να γράψει ένα full review της Rex Ambassador adjustable, λέγοντάς μας ότι δεν θέλει να κρύψει ότι είμαι μεγάλος fan των ρυθμιζόμενων, και ότι με το που πρωταντίκρισε την Rex κεραυνοβολήθηκε (δεν είναι ο πρώτος), αλλά θα προσπαθήσει το κατά δύναμιν, να είναι όσο πιο αντικειμενικός μπορεί στην κρίση του.

Εισαγωγή

Για το project που ακούει στο όνομα Rex Ambassador adjustable, και είναι εμπνευσμένο από ιστορικά μοντέλα όπως, Gibbs Adjustable, κυρίως στο σχήμα της κεφαλής, Gillette tech που αφορά τα pins (οδηγούς) εσωτερικά του top cap, Gillette Fatboy στο μήκος λαβής, αλλά και το σύστημα κωδικού ημερομηνίας της Gillette, Merkur 34C όπου διατηρήθηκε εν μέρει το bottom knob, όλα αυτά τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά της, την έφεραν σε έναν σύγχρονο κόσμο παραγωγής.

Συσκευασία

Η συσκευασία που έχει η Rex ambassador adjustable είναι, ένα μικρό ορθογώνιο χαρτόκουτο (cardboard) που είναι πολύ καλαίσθητο με ανάγλυφες υφές, και περιέχει όλα αυτά που έρχονται μαζί της, φυσικά περίμενα κάτι καλύτερο, ή έστω σκληρότερο (πλαστικό) για χρήση travel, και είναι ένα μείον αυτό για εμένα, και που θα διορθωθεί άμεσα.

Στην συσκευασία περιέχονται, εκτός από την Rex, ένα Inspector’s Ticket (εισιτήριο επιθεώρησης) που θα ταξιδεύσει μαζί της, σε οποιαδήποτε περίπτωση, εφόσον η μηχανή έρχεται με Lifetime Warranty (Εγγύηση εφ’ όρου ζωής) και χρειάζεται να γίνει πρώτα register, έχει δύο καρτελάκια εγγύησης, για περιπτώσεις, απώλειας ή και πώλησης.

Προδιαγραφές

Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου με 316L Stainless Steel ή αλλιώς Marine (ανοξείδωτος χάλυβας πολύ ανθεκτικός στην οξείδωση) από CNC Machined, καθώς το Branding αλλά και το Numbering 1-6 γίνονται όλα με laser etch (χάραξη λέιζερ). Το τελείωμα και φινίρισμα της μηχανής είναι Brushed finish (βούρτσισμα) μία διαδικασία όπου το μέταλλο λειαίνεται μόνο με περιστροφικές βούρτσες, και αυτό είναι μία οπτικά όμορφη διαφορά μαζί με το design απέναντι στις περισσότερες ατσάλινες μηχανές, όπου δεν υπάρχει άλλη επίστρωση, αλλά ούτε και καμία βαφή, παρά μόνο βουρτσισμένο γυμνό μέταλλο, είναι ένα αισθητικό συν με αποτέλεσμα, κάτι ενδιάμεσο σε polished και satin finish, και που φυσικά είναι πολύ πιο φωτεινή και λαμπερή από το σατινένιο φινίρισμα, που είναι μουντό.

Από αριστερά και προς τα δεξιά. Progress polished – Variant satin – Ambassador Brushed.

Συνέχισαν επίσης και το Gillette date code system (σύστημα κωδικού ημερομηνίας της Gillette) καθώς συμπεριέλαβαν και τα, serial numbers for quality control and product registration (σειριακούς αριθμούς για έλεγχο ποιότητας και καταχώριση προϊόντων) αυτό είναι ένα πολύ καλό και θετικό βήμα, για όποιον θέλει να την αγοράσει ή και να την πουλήσει ακόμα, εφόσον πάντα θα γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία παραγωγής της, ας δούμε λοιπόν και πως δουλεύει.

Ανακοινώθηκε επίσημα τον Απρίλιο του 2017, μετά ακολούθησαν οι προ-παραγγελίες, και οι πρώτες εκατοντάδες ξεκίνησαν στο 3ο και 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Χωρίζοντας το έτος σε τέσσερις τριμηνίες, το (2017 = M) και το (2018 = Ν) έτσι στην φωτογραφία από πάνω, που είναι η δική μου έχουμε, 0644Ν1, όπου το 0644 είναι ο σειριακός αριθμός της, και το Ν1 είναι, Ν το έτος, και 1 το τρίμηνο, έχω δηλαδή, το 644 κομμάτι του 1ου τριμήνου του 2018.

Διαστάσεις

Γενικά χαρακτηριστικά

Η Rex Ambassador adjustable είναι μία πολυτελής μηχανή ασφαλείας, είναι δύο τεμαχίων ρυθμιζόμενη και με εξαιρετικό σχεδιασμό, τόσο στην κεφαλή όσο και στην λαβή της, όπως όλες οι ανοξείδωτες μηχανές ανήκει στην κατηγορία βαρέων βαρών, δεν είναι η βαρύτερη όχι, αλλά τα 107g και για το μήκος της μηχανής, είναι οριακά βαριά, για κάποιους που θέλουν μία ελαφρύτερη μηχανή, ίσως είναι ένα θέμα, για αυτούς όμως που δεν τους νοιάζει το βάρος ή τους αρέσουν οι βαριές μηχανές είναι η ιδανική, και η αλήθεια είναι πως θα την προτιμούσα πιό ελαφριά κάπου στα 90-95g αυτό όμως δεν είναι εφικτό, κυρίως λόγο του 316L χάλυβα, και γιατί, είναι ρυθμιζόμενη, άρα και με περισσότερα μέρη, και έτσι αν την θέλουμε ολόκληρη ανοξείδωτη, και με μέγιστη αντοχή στο χρόνο, στην οξείδωση και τα χτυπήματα, τότε οι συνέπειες όλων αυτών είναι, το αυξημένο τελικό βάρος της, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Αριστερά τα γνωστά, σαν να βλέπουμε μία, Progress – Variant – Merkur 34C, δεξιά, μία έξυπνη κίνηση, hollow handle & hollow shaft, έκαναν ότι μπορούσαν για να διατηρήσουν χαμηλά το βάρος της, αλλά και πολύ πρακτικό, μπορείς να την ξεπλύνεις πολύ εύκολα, κάτω από τρεχούμενο νερό χωρίς να μένουν κατάλοιπα.

Κεφαλή & Γεωμετρία

Η γεωμετρική σχεδίαση και κατασκευή της, είναι εξαιρετική, και εφάμιλλη με πολύ ακριβότερες μηχανές, όπως την Wolfman Razors και τον προκάτοχό της LASSC BBS-1, που δεν είναι ρυθμιζόμενες, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, την ελάχιστη κάμψη της λεπίδας. Η λεπίδα δεν έχει αυτό το bending (λύγισμα) ούτε το large curvature (μεγάλη καμπύλωση) που έχουν οι περισσότερες DE, με αποτέλεσμα η λεπίδα να έχει καλύτερο πάτημα στο base plate, αλλά κυρίως να μειώνεται πολύ η γωνία κοπής της λεπίδας με το δέρμα, έτσι η γεωμετρία αυτή βασίζεται περισσότερο στο blade exposure (έκθεση λεπίδας) και λιγότερο στο blade gap (διάκενο λεπίδας).

Η κεφαλή είναι λιτή, και ιδιαίτερα λεπτή, (λεπτότερη από όλες τις ρυθμιζόμενες) πράγμα που σου επιτρέπει καλύτερες μανούβρες-έλεγχο-και πρόσβαση στα δυσκολότερα σημεία του προσώπου, και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, άλλο ένα μεγάλο σύν και από τα βασικότερα της.

Το εσωτερικό του base plate, είναι πολύ βελτιωμένο και σε πολλά σημεία, εν σχέση με τις πρώτες μηχανές Rex του 2017, επίσης ο μηχανισμός της διαφέρει από όλες τις γνωστές μας σύγχρονες ρυθμιζόμενες, έχει λιγότερα κινητά μέρη, το αρνητικό είναι, σημάδια από τα περιστροφικά εργαλεία λείανσης (μόνο στο κινητό μέρος) δεν επηρεάζουν καθόλου την λειτουργία της μηχανής, και δύσκολα γίνονται ορατά.

Το εσωτερικό του top cap, που και αυτό είναι βελτιωμένο, διόρθωσαν το offset των οδηγών, και η λεπίδα κουμπώνει με μηδενικό τζόγο, το αρνητικό είναι και πάλι σημάδια από τα εργαλεία, που δεν επηρεάζουν καθόλου την λειτουργία της μηχανής, αλλά εδώ γίνονται ορατά, αν πέσει υπό κατάλληλη γωνία το φως.

Λαβή & Ζύγισμα

Η λαβή της ανήκει στην κατηγορία κοντές-μέτριες λαβές, ίσως και όχι ιδανική, για αυτούς που τους βολεύουν οι πιό μακριές λαβές, αν και υπάρχουν παραπάνω οι διαστάσεις της, το μήκος είναι περίπου ίδιο με, μία Progress 50 και με μια Gillette Fatboy, το knurling pattern υποδειγματικό, βαθύ με ένα εξαιρετικό μοτίβο, που παρέχει μια τέλεια πρόσφυση, δοκιμάστηκε ακόμα και με λάδι στο χέρι, και είναι απλά μία ‘Velcro Handle’.

Το ζύγισμα της είναι επίσης εξαιρετικό, προσωπικά πάντα, λαβή και ζύγισμα είναι, ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει, το βάρος είναι εκεί, είναι όμως τόσο καλά ζυγισμένη, που σου δίνει άψογη ισορροπία, χωρίς να δείχνει το βάρος της, και χωρίς να γίνεται δυσκίνητη.

Τοποθέτηση λεπίδας

Αν και υπάρχουν διάφορες γνώμες, για την καλύτερη και ασφαλέστερη τοποθέτηση της λεπίδας, όπου βασίζονται στην τοποθέτηση της λεπίδας πρώτα στο base plate, θα σας παραθέσω και τον δικό μου τρόπο, αφού πρώτα δοκίμασα όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, τελικά κατέληξα σε αυτόν.

Πιέζουμε ελαφρά με τους αντίχειρες, κοντά στον κεντρικό άξονα και ενδιάμεσα στους οδηγούς, στην πίσω πλευρά υποστηρίζουν οι δύο δείκτες μας, μόνο με τα τέσσερα αυτά δάκτυλα, όλα τα υπόλοιπα δεν έρχονται σε επαφή, και θα ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο που θα κάνει η λεπίδα μόλις κουμπώσει.

Και στο 4ο βήμα, με το ένα χέρι κρατάμε την κεφαλή, με τον αντίχειρα, και υποστηρίζοντας με, δείκτη και μεσαίο, και με το άλλο, βιδώνουμε το bottom knob δεξιόστροφα.
Όλη η διαδικασία κρατάει λιγότερο από ένα λεπτό, και δουλεύει πάντα με σταθερό αποτέλεσμα.
Σημ. Σε ολόκληρη την παρουσίαση χρησιμοποιήθηκε η λεπίδα Schick – Japan, (χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο).

Ξυριστικές επιδόσεις

Μετά λοιπόν από αρκετά ξυρίσματα με την Rex Ambassador adjustable, μπορώ να έχω πολύ καλύτερη εικόνα για αυτήν, είναι κάτι που πάντα προτιμώ, πρίν να εκφέρω τελική γνώμη, καθώς γίνονται παράλληλες δοκιμές, με όλες τις μηχανές που έχω, και σε πραγματικό χρόνο, Side to Side.

Η εμπειρία που μου έχει δώσει αυτή η μηχανή, μέχρι και σήμερα που γράφω, είναι πραγματικά κάτι που δεν το περίμενα, έχοντας δοκιμάσει, και το ‘σχεδόν πρωτότυπο’ μοντέλο της Rex του 2017 της σειράς (Μ) ήμουν πολύ επιφυλακτικός σχεδόν αρνητικός, στην ρύθμιση @6 έκανε την R41 να ντρέπεται, όμως δεν μου άρεσε καθόλου το ξύρισμα μαζί της, δεν ήταν για εμένα, (πολλοί κράτησαν την Μ σειρά) και χωρίς να κάνουν αντικατάσταση, έτσι περίμενα την (Ν) σειρά, σκεπτόμενος πως, θα βελτιώσουν κάποια από τα πάρα πολλά προβλήματα που είχε, αλλά τέτοια βελτίωση που είδα στην (Ν) ούτε καν το φανταζόμουν, με τίποτα, άλλη μηχανή.

Στο ξύρισμα

Η Ambassador σου δίνει κάτι διαφορετικό κάτι άλλο, η λεπίδα γίνεται ένα με την κεφαλή, τόσο πολύ που καταργεί το φαινόμενο ταλάντωσης της λεπίδας, που έχουν σχεδόν όλες οι ρυθμιζόμενες, και σε όλες τις ρυθμίσεις. Το audio feedback στο WTG είναι ελάχιστο, σχεδόν αθόρυβη, στο XTG το ακούς αλλά λιγότερο από άλλες, και στο ATG τα λέει κανονικά, αυτό οφείλεται στο πολύ άκαμπτο σύνολο της. Το tight tolerances (στενές και σφικτές ανοχές) είναι σε κορυφαίο επίπεδο, όταν την κρατάς, αλλά και όταν ξυρίζεσαι, νιώθεις ότι κρατάς ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου συμπαγές. Το adjuster Dial (επιλογέας ρύθμισης) έχει διορθωθεί και δουλεύει εύκολα και απαλά, επίσης και τα lather slots (θυρίδες εξόδου και εξαγωγής του αφρού) είναι υπεραρκετά, και δεν υπάρχουν προβλήματα απόφραξης.

Καμπύλη εκμάθησης

Το learning curve και σε κλίμακα από το 1-5 είναι για εμένα στο 1, και αυτό για να συνηθίσεις το βάρος της, το sweet spot (σωστή γωνία κοπής) έρχεται ακαριαία, και το βρίσκεις με την μπάρα ασφαλείας, δεν χρειάζεται να ψαχτείς και να πειραματιστείς, όλα είναι απλά, και σε όλες τις ρυθμίσεις.

Το blade feel (αίσθηση της λεπίδας) είναι κάπως δύσκολο να το περιγράψεις, εφόσον είναι και υποκειμενικό θέμα, την λεπίδα την αισθάνεσαι αρκετά, χωρίς όμως να νιώθεις ότι σε απειλεί, ακόμα και στην ρύθμιση @6 νιώθεις ασφάλεια, και εφόσον με ρωτήσατε, δεν είναι η πιό smooth όχι, και πχ: οι Karve – Rockwell 6s/6c – Variant, είναι πιό smooth από την Ambassador, προσωπικά πάντα, η Rockwell 6c είναι η πιό απαλή μηχανή από όλες, αλλά, καμία δεν έχει το efficiency της Ambassador, είναι μέσα στην λίστα των smooth shavers, και αποτελεί την χρυσή τομή, μεταξύ απαλότητας και αποτελεσματικότητας, τόσο πολύ που μου θυμίζει slant, όλα αυτά όμως με ασφάλεια.

Adjustable

Το ευρύ φάσμα των ρυθμίσεων, είναι εντυπωσιακό μπορεί να γίνει από, πολύ ήπια έως πολύ επιθετική, και αυτό μου αρέσει πολύ, γιατί άλλες ρυθμιζόμενες είναι επιθετικές ακόμα και στις χαμηλές ρυθμίσεις ή μη αποτελεσματικές, και δεν κόβουν, άλλες πάλι είναι απλησίαστες στις μεγάλες ρυθμίσεις τους, αυτό είναι το μεγάλο ατού της Rex Ambassador adjustable, ακόμα και στο @1 ξυρίζει, μπορείς να την βάλεις και στο @6 χωρίς όμως να έχεις παρατράγουδα.

Παρακάτω θα δούμε τις τρεις κυριότερες ρυθμίσεις της Rex ambassador adjustable σε δύο όψεις, για να έχουμε μία οπτική του wide range (ευρύ φάσμα) των ρυθμίσεων, και να συγκρίνουμε το blade exposure με το blade gap, σ.σ. το 0,5 είναι και το @0

Ρύθμιση 0,5

Ρύθμιση 3

Ρύθμιση 6

Συνοπτικά

Η Rex Ambassador adjustable έχει λίγα αρνητικά και πολλά θετικά, τα αρνητικά της σημεία είναι, κάποια σημάδια από εργαλεία, που υπάρχουν μόνο εσωτερικά στην κεφαλή, στο base plate και που δεν φαίνονται σχεδόν, και στο top cap (εσωτερικά πάντα) λίγο, όμως εξωτερικά η μηχανή είναι άψογη, και δεν υπάρχει ούτε σημαδάκι, δεν έχει το φινίρισμα που έχει μία ATT μία Wolfman Razors, αλλά δεν έχει και την τιμή τους, που είναι διπλάσια+ δεν με ενοχλούν καθόλου αυτά τα σημάδια, ούτε επηρεάζουν την λειτουργία της μηχανής ούτε και της λεπίδας, όμως σωστό είναι να αναφέρονται και να λέγονται όλα αυτά.

Τα “αρνητικά” της…

Το βάρος της και το μήκος της λαβής της, ίσως αποτρέψουν κάποιους, προσωπικά αν και θα ήταν το απόλυτο για εμένα να είναι λίγο πιο ελαφριά, δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, το μήκος της λαβής μου αρέσει, και το βάρος της το ‘ακυρώνει’ το ζύγισμα της, εκτός από αυτά τα δύο, που στην ουσία είναι ένα, γιατί το μήκος της λαβής δεν το θεωρώ πρόβλημα, και δεν είναι για εμένα, όλα τα υπόλοιπα είναι θετικά.

Τα θετικά της…

Είναι πολλά, η ομορφιά της, υποκειμενικό μεν, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ, έχει ένα λιτό και καλαίσθητο στιλ, που με παραπέμπει σε μία μηχανή vintage, αλλά με σύγχρονη τεχνολογία της εποχής μας, η λειτουργικότητά της σε όλους τους τομείς, η αποτελεσματικότητα της, και το κυριότερο η ασφάλεια που σου δίνει.

Η Rex Ambassador adjustable είναι ο καλύτερος συνδυασμός smoothness and efficiency, από οποιοδήποτε άλλη μηχανή έχω δοκιμάσει, με λεπτή κεφαλή που την μανουβράρεις με άνεση και στα πιό δύσκολα σημεία, με άριστο ζύγισμα και υποδειγματική λαβή, και επιτέλους μία ρυθμιζόμενη μηχανή που μπορείς άφοβα να χρησιμοποιήσεις όλες τις ρυθμίσεις της με ασφάλεια, και ευελιξία. Και κάτι που θέλω να τονίσω είναι η ασφάλεια αυτή που σου δίνει, είναι προβλέψιμη και δεν σε κάνει να φοβάσαι, αυτό οφείλεται στην γεωμετρία της, που είναι natural (φυσική) καταλήγοντας στην λεπίδα με positive blade exposure (θετική έκθεση λεπίδας) που είναι ένα ζητούμενο, και πολύ σημαντικό.

Κλείνοντας

Με απλά λόγια, αν με ρωτούσε κάποιος, ποιά είναι τα μεγαλύτερα θετικά σημεία της Rex Ambassador adjustable, θα του απαντούσα, απαλότητα και αποτελεσματικότητα, με ασφάλεια, δεν φοβάσαι να σβηστούν οι αριθμοί, να χαλάσει η βαφή/επιμετάλλωση, να σκουριάσει, να την χτυπήσεις κατά λάθος, να πρέπει να ευθυγραμμίσεις την λεπίδα, να σε γδάρει η λεπίδα (overhang) να μην χάσεις την γωνία κοπής, να σου γλιστρήσει από το χέρι, να αλλάξεις ρυθμίσεις, να πρέπει να αυτοσυγκεντρώνεσαι για να ξυριστείς, και γενικώς δεν φοβάσαι.! Σου δίνει την αυτοπεποίθηση να θέλεις να ξυρίζεσαι, άριστα και με σταθερά αποτελέσματα χωρίς φόβο, τι άλλο άραγε να θέλεις και να ζητήσεις από μία DE στην κατηγορία, “Autopilot shaver with Velcro Handle” και πάντα σύμφωνα με το γνωστό μας YMMV.!

Συγκριτικές φωτογραφίες της Ambassador μαζί με κάποιες άλλες ρυθμιζόμενες.

Qshave → Merkur Progress 51 → Parker Variant satin → Rex Ambassador

PAA Black Bakelite OC Slant → Rex Ambassador → Edwin Jagger DE89LBL

Διαβάστε εδώ το review για την Qshave black luxurious και εδώ μία σύγκριση των Θυσάνων Plissoft & Tuxedo από το ίδιο μέλος.

Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.